Ministerieel bezoek TIM

Op woensdag 20 april bezoeken twee Ministeries het initiatief stichting TIM. Landelijk is de laatste tijd een aantal initiatieven ontstaan die pleiten voor ontschotting van zorg- en onderwijsbudgetten. Eén van die lokale initiatieven in Project Stichting Tim in Schijndel. Stichting TIM is een stichting die kleinschalig ontwikkelingsgerichte stimulering en begeleiding biedt aan (tijdelijk) niet-leerplichtige kinderen met een beperking. Door gespecialiseerde 1 op 1-begeleiding en het zorgvuldig creëren van de juiste omgeving, wordt ieder kind gestimuleerd zich optimaal te ontwikkelen. Binnen dit concept staan terugkerende contacten tussen kinderen met en zonder een beperking centraal: “Kinderen leren van kinderen”. Een doel dat gerealiseerd wordt door zich te vestigen binnen Educatief Basiscentrum (EBC) Icarus in Schijndel. Stichting TIM Schijndel brengt kinderen met een beperking daardoor weer midden in de maatschappij! Dit project is aanleiding geweest voor SP- raadslid Marieke Broekmeulen om te pleiten voor ontschotting van zorg-en onderwijsbudgetten. Dit project en de ingediende brief naar aanleiding van genoemde motie heeft de interesse gewekt van het Ministerie van OCW, en het Ministerie van VWS. Vanwege de uniekheid van dit kleinschalige project zullen afgevaardigden van de twee genoemde ministeries een werkbezoek brengen aan Project Stichting Tim, en wel op woensdag 20 april van 10.00-12.00. 

Vanuit het Min OCW zal Hester de la Parra aanwezig zijn, en vanuit Min. VWS Paul Crombeen. Vanuit het NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) zal Joke Visser aanwezig zijn. Tevens zal aanwezig zijn de heer Toine van Heesch (WSNS-coördinator), EBC-locatieleider de heer Lamber Gevers. Nanneke de Bruijn zal vanuit haar functie als Manager Onderwijs Mytylschool Gabriël aanwezig zijn. Vanuit de ambtelijke organisatie zijn aanwezig de heren Rovers (afdelingshoofd Welzijn, Zorg, Sport, Onderwijs) en beleidsmedewerker onderwijs Ad Maassen. Astrid Meulenbroek zal als voorzitter van Stichting Tim, en als moeder van Tim, ook aanwezig zijn en het project inhoudelijk toelichten. 

Het programma ziet er als volgt uit: 
10.00 ontvangt op EBC-Oost/Icarus (Beemdstraat 3-5 Schijndel) door wethouder M. Roozendaal 
10.15 ‘verhaal’ van locatie leider Lamber Gevers over inbedding EBC en project Tim 
10.30 ‘verhaal’ van Astrid Meulenbroek over project Stichting Tim 
10.45 toelichting van de ingediende motie door Marieke Broekmeulen 
11.00 Rondleiding 
11.15 Gesprek/Brainstorm aan de hand van 3 thema’s, en vervolgafspraken/-acties 
12.00 Sluiting 

De staatssecretaris van OCW heeft eerder toegezegd om samen met de staatssecretaris van VWS te verkennen welke oplossingsmogelijkheden er zijn voor het organiseren en bekostigen van deze zorgklassen. De bevindingen uit dit werkbezoek worden hierbij betrokken. Ook zullen deze zorgklassen en de mogelijkheden aan de orde komen in de volgende voortgangsrapportage over passend onderwijs die voor het zomerreces naar de Tweede Kamer gezonden wordt. Naar aanleiding van dit werkbezoek zullen de afgevaardigden van de ministeries verslag uitbrengen aan beide staatssecretarissen en zullen vervolgafspraken, vervolgacties en eventuele verdere voorstellen tot het komen van ontschotting van onderwijs- en zorgbudgetten nader uitgewerkt worden.


« Naar overzicht